Efterrätt av två blommor och ett gräs

Processed with VSCOcam with c1 preset  Eftersom jag är en töntig växtintresserad biolog som jobbar hemifrån, kan jag äta det här goda till lunch. Det är alltså en smörgås med avokado, mungböngroddar, alfa alfagroddar samt backskärvfrö, ett glas av förra sommarens äpple och röda vinbärsdricka och sist men inte minst, violglass med gullvivesirap och hässlebroddskaramell. Magi i min mun.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Till glassen använde jag samma recept som till vårbroddsglassen jag gjorde förra veckan, men jag bytte ut vårbrodden mot 101 styvmorsviolblommor. Det sägs att luktviol (Viola odorata) och underviol (Viola mirabilis) smakar mer, men jag har inte hittat dessa arter i tillräckligt stora bestånd för att det ska ska kännas okej att plocka så många blommor. Det är viktigt att tänka på sådant. Alla goda arter är tyvärr inte vanliga. Styvmorsviol (Viola tricolor) växer lyckligtvis i tusental på mitt hemliga ställe. På samma ställe plockade jag också ingredienserna till både gullvivesirap och hässlebroddskaramell. Gullvivesirapen gjorde jag såhär:

Plocka blomhuvuvdena av massor av gullvivor (Primula veris). Lägg blommorna i kallt vatten en halvtimme, så har eventuella småkryp en chans att fly innan kokningen. Täck blommorna med vatten i en kastrull och låt koka i 15 minuter. Sila bort blommor (och skalbaggar). Mät hur mycket vätska du har och tillsätt dubbla mängden strösocker. Koka till en sirap. Sirapen ska vara ganska lös, då den tjocknar när den kallnar. Häll upp i glasburkar. Servera i te, till pannkakor, glass, eller använd i marinad, dressing etc.

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

Karamellen gjorde jag på samma sätt. Det var meningen att det skulle bli sirap, men jag råkade koka den för länge, så det blev en karamell istället. Som smaksättare använde jag hässlebrodd (Milium effusum). Ett bredbladigt gräs som trivs i skuggiga lundar. Precis som vårbrodd innehåller det här gräset kumarin, vilket ger en vaniljig smak.

Så här ser hässlebrodd ut. Arten är väldigt karakteristisk, med sina breda ljusgröna, slokande blad. Om du känner dig osäker kan du lukta eller smaka på gräset. Luktar det kolasås så är det rätt!

hässlebrodd milium effusum

En till på glassen. Misslyckad sirap = strössel i världsklass!

Processed with VSCOcam with c1 preset

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s